Oplev kunsten at flyve fiskeri i Eastern Cape

Det kølige vand klatrer forbi mine knæ, da jeg tommer forsigtigt ud i strømmen. Det bevæger sig langsomt her, gennem en lang, lavvandet pool, og den bareste af hvirvler driver forsigtigt bagud, når jeg kigger ned for at kontrollere min fod. Det er tidligt forår i Eastern Cape Highlands, og bomuldsuldskyer hænger lyse og fluffy over 2500 meter toppe. Bokspruit kører rent med snesmeltning, og mine vandfyldte støvler er tydeligt synlige på strømbedet nedenfor.

Jeg holder pause, ukendt rod i hånden, forsøger at huske morgenens strøm af instruktion. Fra den nærliggende bank ser min guide og vedholdende lærer, Fred Steynberg, min tøven og råber opmuntring: Hold din albue inde, kast ikke. Håndled lige. Sigt ud over det ‘V’ af bevægende vand.

Jeg kastede – en uerfaren vaft-og linje og flyve lynlås ved faretruende tæt på mit øre. Overraskende lander jeg mere eller mindre på målet og husker at sænke stangspidsen hurtigt og derefter langsomt tage i slakken. Mine øjne fikser den lille hvide flue, da den flyder på strømmen mod mig. Vent, var det en…

‘Strike! råber Fred, og jeg trækker-venstre hånd ned, højre hånd op, som han har lært mig – men jeg er for langsom. Fluen rykker, men der er ingen modstand. Krogen er tom, da jeg igen ruller min fiskeløse linje ind igen.

Jeg vidste ikke, hvad jeg kunne forvente, da jeg ankom til Rhodos dagen før. Dødt vintergræs dækkede bjergsiderne, og lommer med sne klamrede sig stadig til de skyggefulde højder. Foråret havde indtil videre kun nået floderne, deres snoede banker pyntet i lysegrøn rajgræs, grædende pil og nyfødte lam.

Dette er uden tvivl den fineste regnbue-ørredfiskeri destination i det sydlige Afrika, for både fiskeri og landskab, men jeg havde sidst holdt en (legetøj) stang, da jeg måske var fem år gammel, og i hele mit liv har jeg faktisk aldrig fanget en fisk.

‘Det er også en første for mig,’ sagde Fred, da vi mødtes første gang den aften. ‘Jeg har aldrig guidet nogen, der ikke engang har haft en fluestang før.’

Tror du, Jeg fanger noget?’Spurgte jeg. ‘Vi kalder det fiskeri, ikke fangst,’ svarede han med et smil. Se, det er tidligt på sæsonen, og tørken har været hård for fiskebestanden. Vi kan bare komme ud og se.’

Nu, tilbage på flodbredden, går Fred opstrøms. Det mislykkede forsøg har skræmt fisken, og de vil ikke gå efter noget i denne pool i et stykke tid. Jeg er færdig med at rulle ind, sikre min linje og vade tilbage til banken. Med bungling som denne lander jeg måske aldrig en fangst, men, selvom jeg ved, at Fred meget gerne vil have mig til det, lige nu betyder det næppe noget.

Hvide pæreblomster danser i brisen og bag os kalder en fiskørn. Det er en smuk dag i det sydlige Drakensberg, og det ser ud til, at ørreden bare er en undskyldning for at være her. Med knebende støvler og et smil på mit ansigt, jeg gik ud efter Fred, der allerede er begyndt at spejde poolen foran.

De siger, at fiskeri er let at undervise og svært at lære, men det undersells, hvad der kan formidles af en dygtig vejleder. Fluefiskeri er især en mystisk kunst, en verden af ‘hvide vinger ‘og’ påfugl uldne buggers ‘ (kun to almindelige fluemønstre, der bruges i området), og med stadigt skiftende forhold og fisk, der ser ud til at lære og spurne fluer med foruroligende regelmæssighed, er enhver kant, du kan få, en fordel.

Det grundlæggende i cast og strike er ikke svært at forstå, men at mestre nuancerne kræver tålmodighed og dygtighed. Det er en ting at lande din flue på et bestemt stykke vand, en anden at vide, hvilken af de hundreder af fluer, nymfer og ormimitationer fisken kan gå efter. Fluefiskeri er i vid udstrækning forsøg og fejl, men hvis du vil fange, og ikke kun fisk, at slutte sig til en person, der har begået en fejl før, vil helt sikkert maksimere dine chancer.

Fred kan ikke huske nøjagtigt, hvornår han begyndte at fiske, men mener, at det ville have været kort efter, at han ankom til Rhodos i 1980; en 14-årig flytter med sin familie, der i et stykke tid kørte landsbyens eneste hotel, butik og to-pumpe Tankstation. Fred blev en fuldtidsguide i 1993 og tager nu klienter med på frisk – og saltvandsflugtfisketure fra Cuba til Seychellerne.

Jeg var heldig at fange ham i det, der stadig er hans hjemby, mellem back-to-back ture til nærliggende Lesotho. Efter at have fisket overalt, er han ikke i tvivl om, at området omkring Rhodos er et af de bedste fluefiskeriregioner i verden.

‘Hvis du kommer og fisker her i tre måneder, får jeg dig på en ny vandstrækning hver dag,’ fortæller han mig, da vi tager vej til en anden lovende pool. Endnu en gang havde jeg ikke held (eller dygtighed) til sidst. ‘Dette er sandt bjerg-stream fiskeri. Det handler lige så meget om at være i miljøet som om fisken.’

Jeg nikker enig. Jeg kan være ny til at flyve fiskeri, men det er indlysende, at der er et element af meditation til denne piscine besættelse:en anerkendelse af glæden i forventning, af tålmodighed og praksis, af omhyggelig gentagelse og ubestemt respons. Og på disse hundreder af kilometer strøm giver hver fiskeritilladelse eneadgang til en bestemt vandstrækning. Denne del af Bokspruit var vores for dagen-for uafbrudt overvejelse om udsigten til fisk.

Prospektering har dog ingen garantier, og jeg er stadig fiskeløs, da solen begynder at dyppe, og vi klatrer op af den nu stejle Dal for den lange vandretur tilbage til bilen. Tilbage i byen tager vi en øl og en øl på pubben, hvor ejer Dave rollator, formand for Vildørredforeningen er dybt inde i et spil domino i baren.

Han og Fred er to af landsbyens 25 fastboende, og pubben er så lille, du ville kæmpe for at få alle 25 i. Fiskehætter linje væggene og en plak over Daves hoved proklamerer: ‘vi er for små til at have en landsby beruset, så vi tager det i sving.’Det er hyggeligt indeni – den slags sted, du kunne bruge timer på at spinde garn og begræde den, der slap væk.

Vi byder vores farvel, og jeg forlader Rhodos den næste dag, på vej mod øst over Naud. Efter Freds forslag, jeg laver et sidste fiskeristop, inden jeg forlader Eastern Cape, og, efter en spektakulær to timers kørsel, Jeg trækker ind i Vrederus, hvor Donie og Juan-Marie Naud Larsen bagerste får og er vært for fluefiskere på deres arbejdsferiegård. Deres store, lavvandede dæmning holder ørred, og de omkringliggende bakker gurgle med fiskbare vandløb.

Greg Carstens er ensconced i en af Naud kryss hytter, binde fluer, når jeg ankommer. Uforskammet, jeg banker, og med det, jeg begynder at føle, er fiskernes karakteristiske gæstfrihed, han er mere end glad for at invitere mig til at fiske den næste dag.

Jeg rejser mig lyst og tidligt og følger Greg langs ujævne grusveje til hans valgte morgenslag, Bradgate-se-loop, en lille bjergstrøm 45 minutter fra gården. Vi parkerer, skulder vores pakker og sætter ud opstrøms. En let brise rasler pilene, når hans linje lynlåser frem og tilbage. Der er ikke meget chat, bare cast, pause og gå videre. Gribbe hjul over os og køligt, klart vand hvirvler rundt om vores fødder. Jeg kigger rundt, drikker i landskabet og venter på en strejke, der aldrig kommer.

Hvad det koster

Heldagstilladelser: R150 pr. person, halvdag R80

For begyndere: professionel guide Fred Steynberg opkræver fra R1780 per person for en dag udflugt, herunder lokal transport, fluer og stænger, tilladelser og frokost. Han sælger også fluer (fra R8) og udlejer stænger (R15) fra sin fluebutik i byen. linecasters.co.za

Lektioner: R480 pr. person for en-dags Linecasters Beginners Academy den 16. December 2017. R2350 pr. person for det tre-dages avancerede Fly Fishing Academy, 14. – 15. September 2017.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *